maanantai 4. tammikuuta 2016

Kaljan valmistusta

Tarkoituksena työssä oli valmistaa juomakelpoista kaljaa, kattilassa keittelemällä.

Mäskäys

Työ alkoi punnitsemalla maltaita 400g ja lämmittämällä vesi kattilassa 67-69 asteiseksi. Tämän jälkeen maltaat lisättiin kattilaan ja tarkastin pH-paperilla että mäskin pH on oiva.

Jatkoin sopan keittelyä 20min, jonka jälkeen kattila pöydälle, vähän soppaa mukin pohjalle ja pipetillä lisäsin muutaman pisaran lugolin reagenssia. Vierteessä ei tapahtunut värinmuutosta ja näin ollen kaljasta pitäisi tulla mitä maistuvin kalja.

Mäskäyksen loppuvaiheessa sose kaadettiin siivilän läpi kulhoon ja maltaiden läpi lorautettiin vielä °C 75 asteista vettä. Tiskasin kattilan ja kaadoin soseen takaisin kattilaan.

Keitto

Mittailin 15g humalaa mukiin ja laitoin sen siiviläpussiin, sekä nakkasin pussin kattilaan soseen sekaan.

Tämän jälkeen kuumensin sopan takaisin kiehuvaksi, jonka jälkeen minimoin kiehumisen mahdollisimman pieneksi jotta haihtuminen olisi minimissään. Kun kaljasoppa oli 60min poreillut kevyesti otin humalapussin pois kattilasta ja lopetin keittelyn.

Jäähdytys

Jäähdytin sopan kattilassa huoneenlämpötilaan 22 °C asteiseksi nostamalla kattilan isompaan kattilaan, joka sisälsi jääkylmää vettä. Ennenkuin soppa oli kokonaan kerennyt jäähtymään, sopan lämpötilan ollessa 38 °C astetta nappasin mukiin soppaa, josta tarkastin tiheyden Anton paar-mittarilla (Tiheys oli 1,022). 
Punnitsin hiivaa 1,5g samaan mukiin ja annoin hiivan turvota 14 minuuttia, jonka tämän jälkeen lisäsin takaisin kattilaan.

Kaadoin sopan hyvin steriloituun käymisastiaan ja lisäsin vesilukkoon vettä. Kaljasose jätettiin käymään viikoksi huoneenlämpöön ja vielä viikoksi jääkaappiin.

Pullotus

Kalja laskettiin pulloon lappoamalla ja pulloon lisäsin 2,5g sokeria. Korkki kiinni ja jätin pullon jälkikäymään viikoksi jääkaappiin maistelukertoja varten.

Työssä tarvitsin ja tulos

Maltaita, vettä, humalaa, hiivaa, Lugolin reagenssi, pipettiä, pH-paperi, hella, siivilä, muovikuuppa, lämpömittari, käymisastia, kattila.

Kaljasta tuli hapotonta kurakaljaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti